West Village Townhouse

While preserving this houses valuable original elements, we were able to update the space for our clients modern lifestyle with elegant details to integrate both new and old. The complete renovation included an addition to the rear of the townhouse and excavation of the cellar to give our clients more space. The fully renovated kitchen, terrace and garden also contribute to the increased functionality and openness. The project was scheduled so that the client could remain living in the house during its construction.

East Hampton Pool House

This Pool House was created as an addition to an existing East Hampton Vacation Residence. It provided the owners, who have homes in both Bedford and in New York City, with a glass enclosed room that can be transformed into an open environment in a matter of minutes. Window walls open on three sides to seamlessly integrate the sheltered space with a new raised stone pool terrace. The addition includes a wood roof deck that serves as a porch for the bedrooms on the upper floors and features a walkable glass skylight. A new retaining wall holds the pool terrace above a difficult sloping site.

Waterside House

We worked with our client, a busy New York executive, to design a home that was both modern and mindful of classic American house forms, while being responsive to the landscape. On the north side, the angled layout of the structure creates a buffer zone from the nearby road, while on the south side, the house is open to the sun and a new pond -- complete with its own ecosystem -- which the client installed. We designed an open stair tower up to a third-story glass-floored meditation room that looks out toward Mohonk Mountain.

Contemporary Apartment Redesign

We put a new spring in the step of a typical post-war apartment. In this contemporary redesign, the kitchen and dining areas become elegant yet functional domains for our client; a gourmet cook. We rethought the division of space by turning the master bedroom into a suite and breaking up the living room to define separate areas for conversation and media enjoyment.

Chelsea Apartment Expansion

Our clients, a painter and gourmet cook, purchased the apartment adjacent to theirs and asked us to redesign the new, larger apartment. We reconfigured the space to respond their needs for a living and work space in Chelsea,

 Soho Loft

Our clients, worn down by a cramped apartment, wanted light and air in their new Soho loft.  We used a luminous palette and an open plan to make a memorable, expansive space. We built multiple levels into the floor, and the need to conceal a troublesome plumbing pipe presented an opportunity to subtly delineate the living spaces.

Fifth Avenue Apartment

In a classic building on Fifth Avenue, we created a 7,000-square-foot Federalist interior that could have existed in 1925, but with all the modern conveniences. An elegant foyer links the entry, living room, dining room, and guest room so that the suite of family spaces receives maximum privacy. The library doubles as a screening room, complete with an inconspicuous projection booth.

Manor House

This project paired us with a client who had a strong interest in traditional Georgian and Federal design.  The house is a modern musing on those traditions. Designed to allow for both privacy and flow, delineated spaces feed together in a unified and graceful design.  A central stairwell and a back staircase connect the four floors, from the actively-used basement to the expansive under-the-eaves attic space. We drew on traditional designs to develop extensive original detail work.

Atrium Townhouse

For this modern Manhattan townhouse, we designed a four-story atrium to which all rooms have interior balcony access. The choice of materials, spatial organization, and open steel stairs create a thoughtfully kinetic living environment. In a separate ground-floor apartment, the client wanted a passage back to the bedrooms that wouldn't interfere with the living and dining areas below. Our solution, a suspended bridge, keeps the area below clear and creates a visually striking centerpiece.

Gable House

Our clients asked us to demolish their old house in Bedford, New York, but leave the landscaping intact. We designed a new residence with multiple views to the cherished garden, and bent it subtly to respond to zoning and wetland restrictions. Traditional detailing refines a generous handling of space, seen at its purest inside the uniquely formed gables.

62nd Street Residence

We're proud how good this pied-a-terre apartment still looks thirty years after we designed it.  A strong geometry orders the space and puts every square foot to use.  We were able to give the client spacious living and dining areas, build a bedroom suite with extensive storage, and even tuck in a powder room for guests.

 Federalist Apartment

We converted a penthouse on the Upper East Side into a classic American library and living space and joined it to the floor below to create a spectacular duplex apartment.  In the kitchen we combined a modern generosity of space with a light rustic touch.

Barn Addition

We helped an artist/actress couple transform a glorified barn in Upstate New York into a second home where they could play hosts to a large extended family.  The standout space is the great hall, where we designed an attractive and economical ceiling vault built out of tongue-and-groove fir millwork.  We added a painting studio and 

Tribeca Loft

We transformed this long and narrow top-floor Tribeca loft by adding a 15 by 30 light monitor at the midpoint. The 15-foot tall monitor brings in light from the west and provides stair access to the upper loft area and roof terrace.

Kitchen Renovation

Complete renovation of this New York City apartment required the creative use of patterning, moldings, a hung ceiling and other built-in elements to artfully conceal the existing exposed infrastructure necessary for modern convenience. Interior design was created in collaboration with designer Michael Love

Fort Lee Apartment

A pied-a-terre overlooking the Hudson River in Fort Lee, New Jersey

King Street Residence

The owner called us in to overhaul this Soho townhouse when he first bought it and called us back some years later when he wanted to adapt it to new circumstances.  We created a number of unique interior and exterior spaces for dining and conversation, achieving a boldness that is never intimidating.

American Farmhouse

A major addition on this 100-year old property stays true to the notion of American house form while an extensive screened porch and deck create both indoor and outdoor living space for the client.

Rustic Loft House

This Upstate New York barn had been converted to an auto shop. Our task was to convert it again, this time to a residence. A loft-style bedroom and bathroom area were added on the second level. Double height spaces on the ground floor were converted to living room and kitchen areas. The existing barn doors were removed from their hardware and patched to the wall while a new, smaller front door was seamlessly integrated into the design. We kept the paint from the auto shop in sections of the structure, serving as nice "found" art.      

Helical House in Berkeley

This precocious design by a future principal of SLA impressed his boss, Dean of Berkeley Architecture School Donald Olson, and their client, the curator of the Berkeley Art Museum.  The house was built faithfully to the concept: a helical progression of spaces leads to a spectacular rooftop view.